Bij de fototentoonstelling Leeuwarden Verandert

Door Albert Schaafsma

Leeuwarden verandert. Zeggen ze. En ze wijzen op de vrachtwagens met zand die af en aan rijden. Ik luister naar het ijzeren geratel van sloophamers in de verte. Het tsjompe-sis-tsjompe-sis-tsjompe-sis van de heimachine. Ik tril over mijn hele lichaam. Onzichtbaar voor mijn trillend oog laat om de hoek een stratenmaker regelmatig als een metrum zijn zandstampmachine ontploffen. Maar wat bewijst dat?

Leeuwarden verandert. Zeggen ze. En ze wijzen op de stofwolken achter de kerk. En op het scherpe tikken van de troffels in de handen van de metselaars op de stenen. Mijn oren tuiten van het gerinkel van een helle bel. De verlangzaming van de auto’s, ingehaald door fietsers die ongeschonden de oversteek denken te maken, duidt op stilstand. Maar wat bewijst dat?

Leeuwarden verandert. Zeggen ze. En ze wijzen op de scherpe, bittere toon van de artikelen in de krant. Ik spring over de schaduw van een scheve toren en kom verkeerd terecht. Ik zie pramen varen. Ik zie reuzen tegen felgekleurde gevels. En vlaggen. Ik hoor grote talen, kleine talen, moedertalen. Er is muziek. Musea puilen uit. Vrolijkheid vult de lucht.

Het is waar. Leeuwarden verandert.

De fototentoonstelling van Marleen Griep over Leeuwarden in Verandering is a.s. zaterdag 5 en zaterdag 12 januari van 14 tot 17 uur nog te zien aan boord van Stanfries X, ligplaats Willemskade naast de Beurs. Toegang Gratis.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.