Haven vol verhaal

In de negentiende en twintigste eeuw speelt de Willemskade net als talrijke andere grachten en kades een voorname rol in het Leeuwarder leven. De stad is ooit ontstaan aan de boorden van de Middelsee en tot 1960 is water de belangrijkste transport- en verbindingsweg. Alle goederen die vervoerd moeten worden, komen en gaan via water. Waar nu fietsen en geparkeerde auto’s staan, vind je in die tijd handel op de kade, in kratten, kisten en vaten en wacht levende have als koeien en paarden geduldig op hun beurt om aan boord te gaan.

Scheeps- dna

Hele generaties inwoners van Leeuwarden hebben waterrijk dna. Voorvaderen die kapitein zijn geweest of schippers of knecht aan boord; mannen van stavast die huis en haard verlieten om de handel naar andere plaatsen te brengen. Het harde, maar ook romantische leven aan boord; het lief en leed dat ze delen met elkaar en met hun thuisfront, dat soms maar af moet wachten of hun geliefde vader of zoon weer terugkeert. Stormen en ander onheil laat schepen vergaan en bemanningen verdrinken in woest en koud water.

Scheeps- dna Stanfries Leeuwarden

Catrinus de Jong (VS) en Henk van Duuren (Leeuwarden), mannen met ‘t scheeps- dna van Stanfries in hun bloed

Verhalen

Zo zijn er vele verhalen te vertellen, de verhalen van het leven aan boord. Voor wie geïnteresseerd is in die geschiedenis, is de Museumhaven een prachtige plek. Het is de plek in de stad waar de herinnering aan bedrijfsvaartuigen, aan leven aan boord en de verhalen van generaties levend wordt gehouden. Ook u bent welkom om uw verhaal te doen of te informeren naar de verhalen van anderen. Want zoals wij het wel eens zeggen in de haven; hoe mooi het staal, het draait altijd om het verhaal!

Scheeps-dna

Linda v.d. Zee: scheeps- dna in ‘t bloed en wachten op de terugkeer van man & vader