Ligplaatsen

De Museumhaven heeft het behoud van voormalige bedrijfsvaartuigen als belangrijk doel, met als resultaat een mooie collectie schepen van gepassioneerde eigenaren die trots zijn op hun schip. In de haven liggen vaste liggers, maar ook regelmatig tijdelijke, andere schepen.

Ligplaatsen wisselen van schip, omdat eigenaren met hun schip op reis zijn, tijdelijk op een werf liggen voor onderhoud of elders overwinteren. Die plaatsen worden voor een deel weer opgevuld met schepen uit andere havens die tijdelijk in Leeuwarden verblijven. U bent van harte welkom te kiezen voor een vaste ligplaats in de Museumhaven van Leeuwarden; hoe dat werkt leest u verderop.

Adviescommissie

Wie bepaalt er welke schepen er in de Museumhaven komen te liggen? Dat bepalen Stichting Museumhaven en gemeente, die zich laten adviseren door een Adviescommissie waarin een aantal bewoners en eigenaren van schepen in en buiten de Museumhaven zitting hebben. Geinteresseerden kunnen zich melden bij de Stichting Museumhaven, die vervolgens haar Adviescommissie vraagt om zich te buigen over het verzoek om een ligplaats te krijgen in de haven.

Toelatingscriteria

Een schip wordt in de Museumhaven toegelaten als het in elk geval ouder is dan 50 jaar, een bijzondere historische waarde heeft en in een goede staat van onderhoud verkeert. Afhankelijk van het soort schip en de beschikbare plaatsen kunnen de afmetingen een doorslaggevende rol spelen. Stichting Museumhaven Leeuwarden streeft naar diversiteit in de collectie van historische bedrijfsvaartuigen en schepen met een speciale band met Friesland en of Leeuwarden.  De voorkeur gaat uit naar bewoonde schepen.

Ligplaatsen Algemeen:

Hebt u vragen over een ligplaats in algemene zin, bijvoorbeeld omdat u een paar dagen in Leeuwarden wilt verblijven met uw schip? Neem dan contact op met de Havenmeester van de Gemeente Leeuwarden, Robert Rinzema, telefoonnummer 058 – 233 87 66.