Ligplaatsen

De Museumhaven heeft het behoud van voormalige bedrijfsvaartuigen als belangrijk doel, met als resultaat een mooie collectie schepen van gepassioneerde eigenaren die trots zijn op hun schip.

Ligplaatsen wisselen van schip, omdat eigenaren met hun schip op reis zijn, tijdelijk op een werf liggen voor onderhoud of elders overwinteren. Die plaatsen worden voor een deel weer opgevuld met schepen uit andere havens die tijdelijk in Leeuwarden verblijven. U bent van harte welkom te kiezen voor een vaste ligplaats in de Museumhaven van Leeuwarden; hoe dat werkt leest u verderop.

Adviescommissie

Wie bepaalt er welke schepen er in de Museumhaven komen te liggen? Dat bepalen gemeente en Stichting Museumhaven. De Stichting laat zich hierbij adviseren door een externe Adviescommissie waarin een experts van varend erfgoed in en buiten de Museumhaven zitting hebben.

Geïnteresseerden voor een ligplaats in de Museumhaven kunnen daarvoor hun aanvraag richten aan de gemeente (mailadres:  vergunningen@leeuwarden.nl). 

Toelatingscriteria

Een schip wordt in de Museumhaven toegelaten als het in elk geval ouder is dan 50 jaar, een bijzondere historische waarde heeft en in een goede staat van onderhoud verkeert. Afhankelijk van het soort schip en de beschikbare plaatsen kunnen de afmetingen een doorslaggevende rol spelen. Stichting Museumhaven Leeuwarden streeft naar diversiteit in de collectie van historische bedrijfsvaartuigen en schepen met een speciale band met Friesland en of Leeuwarden.  De voorkeur gaat uit naar bewoonde schepen.

Ligplaatsen tijdelijk:

Hebt u vragen over een ligplaats in algemene / tijdelijke zin, bijvoorbeeld omdat u een paar dagen in Leeuwarden wilt verblijven met uw schip? Neem dan contact op met de Havenmeester van de Gemeente Leeuwarden, Robert Rinzema, telefoonnummer 058 – 233 87 66.