Leba II

Het casco van dit schip werd in 1938 als motorsleepboot gebouwd bij scheepswerf Bijlsma in Wartena; het werd afgebouwd bij Jan Leenman in Zwolle. Thuishaven van het schip was Zwolle. De Leba III is ruim 18 meter lang en 4,5 meter breed.

De eerste Leba (van 1927) werd genoemd naar de twee dochters van de eigenaar, Leuntje en Bartje en had als thuishaven Zwartsluis. De Leba III werd in opdracht gebouwd van Remmelt Visscher, sleepbootkapitein te Zwolle. Door de Duitsers werd dit schip in de oorlog gevorderd. Na een ingewikkelde reis werd het schip door Remmelt Visscher in 1945 in Hamburg weer opgespoord en met moed en vakmanschap snel naar Nederland terug gevaren. Na een grondige opknapbeurt bij machinefabriek Leenman in Zwolle werd het schip weer in de vaart gebracht.

In 1968 verkocht Remmelt Visscher de Leba III aan zijn gelijknamige kleinzoon, sleepbootkapitein te Harderwijk. Deze voer met zijn gezin op het schip tot de verkoop in 1975. Later droeg het schip ook de namen Poseidon en Thor. Sinds 2002 is de oorspronkelijke naam in ere hersteld.