WUTA

Dit schip werd in 1930 in het Gelderse Leeuwen gebouwd als een ijzeren Waalschokker, een rivierschip, voor een bedrag van ruim vierduizend gulden. Het schip is14,5 meter lang en 5 meter breed. De letters WUTA staan voor Wacht uw tijd af. Dit type schip lag gewoonlijk voor anker op de Maas of de Waal. In het soms wel dertig meter lange ‘kuilnet’ werd de met de stroom meekomende vis gevangen. Het was een platbodem met een hoge kop, een voorplecht en een bun. In de bun werd de levende vis bewaard. Na het visseizoen werden deze schepen weggesleept, er hingen dus nooit zeilen aan de masten.

Het begin van de riviervisserij met deze schepen lang omstreeks 1900 in de omgeving van Moerdijk. Later ging het steeds hoger de rivier op en na 1915 zelfs tot aan de Boven-Rijn. De gezinnen van de vissers woonden aan boord. Daartoe werd onder meer een vaste keuken in de kuip gebouwd. Het hoogtepunt van deze riviervisserij was tussen 1910 en 1943 toen de gehele schokkervloot maar liefst 325 schepen groot was. Waalschokkers werden aanvankelijk vooral voor de palingvisserij gebouwd, maar ook voorns, snoekbaarzen en zalm kwamen in de netten terecht.
Na de Tweede Wereldoorlog liep de vangst door de watervervuiling van de grote rivieren sterk terug. Er kwam een abrupt einde aan de riviervisserij.