Elfstedenkade

Op Willemskade 12 – tegenwoordig Notariskantoor Slagman–  legt in 1909 de zeer bekende Leeuwarder journalist en directeur van het Nieuwsblad van Friesland, Mindert Evert Hepkema, de solide basis voor de Elfstedentocht: hij richt de Vereeniging Der Friesche Elfsteden op en in 1912 organiseert hij de eerste officiële Elfstedentocht; alles vanuit zijn huis annex kantoor aan de Willemskade, dat tot zijn dood in 1947 het centrum van de inmiddels beroemd geworden organisatie is. Eigenlijk kunnen we de Willemskade ook wel Elfstedenkade noemen, want zonder Mindert Evert Hepkema zou er geen Elfstedentocht zijn.

Willemskade 12 Leeuwarden

Willemskade 12, het pand waar Hepkema zijn Nieuwsblad van Friesland uitgaf en in 1909 de Vereniging der Friesche Elf Steden oprichtte.

Elfstedentocht Willemskade 1929 Karst Leemburg

Karst Leemburg op weg naar zijn overwinning in de Elfstedentocht van 1929 onder luid gejuich van duizenden enthousiaste schaatsliefhebbers op de Willemskade

Hepkema kon de Willemskade in zijn legendarische Elfstedentochten makkelijk opnemen, omdat de Prins Hendrikbrug beweegbaar was en de schaatsers vrije doortocht over de gracht hadden. De huidige, vaste betonnen brug laat dit grandioze spektakel niet meer toe.